Fødsel

Her kan du læse nærmere om hvad der foregår i forbindelse med fødslerne:

Fase 1: Starten på fødslen – tager ca. 12 – 24 timer.

Ved kontinuerligt at overvåge de tæver som er drægtige, ved vi med ret stor sikkerhed hvornår hvalpene vil blive født, ca. 24 timer, inden at fødslen går i gang. Derfor kan vi informere om de forventede fødsler, inden de går i gang. De sidste ca. 12 timer inden fødslen, flytter vi tæven til det hvalperum, som hun skal føde i og starter videoovervågningen.
I de sidste 24 timer gennemgår tæven en udblokningsfase, hvor hendes krop gør sig klar til fødslen. Tæven er lidt urolig, puster meget og vil typisk gerne være alle muligt andre steder end i hvalpekassen. Denne periode kan føles meget lang, fordi man venter og venter og venter på, at næste fase starter. Der er ikke andet at gøre end at vente – og så få noget søvn, hvis det kan lade sig gøre, for det får man brug for senere.
Takket være videoovervågningen med webcam, kan vi følge udviklingen hos tæven fra alle rum i huset, så vi løbende kan se, at den er OK.

Fase 2: Veerne – tager ca. ½ – 2 timer.

Efter hvad der føles som meget lang tid, ser man endelig de første veer. De mere erfarne tæver går selv op i hvalpekassen på dette tidspunkt, hvor de godt ved, hvad der skal ske. Denne fase skal ideelt set tage ca. 1 time, hvorefter den første hvalp gerne skal komme ud. Ved de komplicerede fødsler er det her, at tingene kan gå galt. Tæven kan have problemer med at presse første hvalp frem, eller fødslen kan nærmest “gå i stå igen”. Problemerne kan skyldes mange forskellige årsager, og mange opdrættere går i panik her og slæber den stakkels tæve med til dyrlægen, hvad den absolut ikke har godt af midt under en fødsel. I stedet gælder det om at: 1) Holde hovedet koldt og diagnosticere problemet, 2) have en tilstrækkelig erfaring til at vide, hvad der er “normale” variationer, og hvornår der kræves handling, 3) have mobilnummeret på en top-kompetent dyrlæge, med adgang til at bruge det på alle tider af døgnet.

Fase 3: Hvalpene fødes – tager ca. 2 – 10 timer.

Hver hvalp kommer ud af tæven indpakket i en pose af elastisk materiale, som er fyldt med væske. Her gælder det om at hjælpe tæven med at pakke hvalpen ud af posen, så den kan få luft. Hvis en hvalp ikke pakkes ud af denne pose og får luft indenfor ca. 5 minutter, så går hvalpen til. Derfor kræver det hele tiden opmærksomhed for at sikre, at der ikke er kommet en hvalp i et upåagtet øjeblik, som man selv og tæven overser. Når hvalpen er pakket ud, er dens navlestreng stadig forbundet til den tilhørende moderkage. Tæven bider ofte selv navlestrengen over og spiser moderkagen, som indeholder vigtige næringsstoffer og hormoner. Vi vejer og registrerer hvalpen, så vi kender vægt, køn, farve og aftegninger. Så hjælper vi tæven med at tørre hvalpen, så den hurtigt bliver tør og ikke fryser, fordi den er våd. Når først den første hvalp er født, så kommer resten af hvalpene sædvanlig uden problemer. I starten fødes der typisk en hvalp ca. hver halve time, og til slut i fødselen kan der være et par timer mellem hver hvalp. Fødslerne kan dog ofte “gå i stå” så der bliver meget lange pauser mellem hvalpene. Det skyldes ubalancer i tævens kropskemi, fordi visse stoffer opbruges hurtigt under den store belastning som fødslen er. Vi har derfor meget fokus på disse ubalancer undervejs i fødslen, så vi hurtigt kan korrigere dem, og sørge for et problemfrit forløb.

Fase 4: Kontrol og overvågning – tager ca. 24 timer

Det kan være svært at være 100% sikker på, at alle hvalpe er født på et givet tidspunkt. Af og til har der gemt sig en hvalp højt oppe i tæven, som måske først fødes flere timer efter, hvad man troede var den sidste hvalp. Derfor er man nødt til at overvåge tæven nøje minimum 4 timer efter at sidste hvalp er født, så man kan sørge for korrekt behandling af en “efternøler”. Herudover er det vigtigt at sikre sig at tæven ikke uforvarende kommer til at lægge sig ovenpå en hvalp, så den bliver mast til døde. Dette fænomen koster mange hvalpe livet, især de første dage, hvor de endnu ikke er kraftige nok til at mase sig væk hvis tæven ligger uheldigt på dem. Vore hvalpekasser er udstyret med en sikkerhedsrampe hele vejen rundt, som sikrer at hvalpen glider i sikkerhed under denne og ikke bliver mast op ad siden. Alligevel er det vigtigt at overvåge hvalpene omhyggeligt især de første 24 timer, så man kan redde en hvalp som ligger uheldigt under sin mor. Vi er derfor altid oppe i døgndrift fra fødslen starter.

Fase 5: De efterfølgende dage og nætter – tager ca. 7 dage

Da tæverne synes, at det er rart, at der er nogle omkring dem døgnet rundt især den første uge til halvanden efter, at de har født, så har vi døgnvagt på i minimum 7 dage efter fødslen. Det er vigtigt at sørge for, at alle hvalpe får det, som de kan spise, og at de alle er okay. Og ikke mindst, at tæven får ekstra mad og omsorg efter fødslen. Nogle tæver er meget trætte, hvis fødslen har trukket ud, så de har også brug for at sove og så er det godt, at vi andre kan kigge lidt efter hvalpene imens.

 

Comments are closed.